Реалізація технології подвійного використання засобів контролю космічного простору

Лаврич, ЮМ, Бистров, МІ, 1Присяжний, ВІ, Пясковський, ДВ
1Товариство з обмеженою відповідальністю «Aерокосмічне агентство «Магеллан», Київ
Косм. наука технол. 2023, 29 ;(4):127-140
https://doi.org/10.15407/knit2023.04.127
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Актуальність. Радіолокаційні засоби контролю космічного простору, незважаючи на свою потенційну багатофункціональність, є монофункціональними системами. Для забезпечення ефективної реалізації цільових функцій використовуються лише деякі із загального числа потенційно можливих функцій, інші наявні функції не досліджується і, як наслідок, залишаються без застосування. Цільові ж функції більшості існуючих вітчизняних і зарубіжних радіолокаційних станцій контролю космічного простору (РЛС ККП) практично зводяться лише до функції контролю космічних об'єктів, що знаходяться на різних орбітах. Отримана при цьому радіолокаційними засобами контролю космічного простору інформація використовується не в повному обсязі, в результаті чого не відбувається формування нових цільових функцій. Як показує історія розвитку оборонних комплексів, в більшості промислово розвинених країн є приклади використання як військових розробок в цивільних цілях (спін-офф), так і цивільних – у військових цілях (спін-он). В результаті синергії цих процесів посилився акцент на стратегію подвійних технологій і подвійних інновацій.
     Мета. Метою роботи є дослідження можливості розширення цільового застосування і впровадження іоносферного каналу в вітчизняну радіолокаційну станцію РЛС 5Н86 Дніпро (Hen House) шляхом використання більшості її функціональних систем для реалізації функції контролю іоносфери.
     Метод. У роботі використаний порівняльний аналіз основних функціональних систем і технічних характеристик РЛС 5Н86 Дніпро і радіолокаторів некогерентного розсіювання (РНР) світової мережі контролю іоносфери.
     Результати. Проаналізовано основні характерні риси і особливості РЛС 5Н86 і з урахуванням особливостей сигналів обґрунтована можливість використання багатофункціональності РЛС для формування нової цільової функції контролю космічного простору. З прикладної точки зору наведено ряд конкретних науково-практичних рішень, спрямованих на реалізацію технології подвійного призначення при здійсненні функції контролю іоносфери радіолокаційною станцією – як для вирішення завдань підвищення власної ефективності функціонування, так і для інтересів фундаментальної науки. Показано, що створення нових цільових РЛС ККП засновано як на використанні вже існуючих систем в експлуатованої РЛС, так і на введенні нових. Обґрунтовано важливість наукової задачі, пов'язаної з реалізацією функції контролю іоносфери і можливістю  інтеграції в світову мережу контролю іоносфери.
     Висновки. Наявність науково-технічного доробку та практичного досвіду вітчизняного розробника РЛС ККП робить реалізацію нової цільової функції цілком реалістичною, реалізація технології подвійного призначення забезпечить ефективне рішення як прикладних, так і фундаментальних наукових завдань.
Ключові слова: іоносфера, радіозондування, радіолокаційні станції контролю космічного простору (РЛС ККП), радари некогерентного розсіяння (РНР)