Композиційні термостійкі матеріали для багатофункціонального покриття

1Гусарова, ІО, Потапов, ОМ, Горєлов, БМ, Манько, ТА, Фролов, ГО
1Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля», Дніпропетровськ
Косм. наука технол. 2022, 28 ;(1):43-50
https://doi.org/10.15407/knit2022.01.043
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Запропоновано принципову схему композиційного матеріалу для термостійкого багатофункціонального покриття, що забезпечує радіонепомітність і тепловий захист частин ракет. З метою вибору матеріалів термостійкої матриці досліджено кремнійорганічне сполучне КО-08К, неорганічне сполучне НС-1А та жаростійку мастику НЕОМІД-ТИТАН. На основі аналізу результатів термодесорбційної спектрометрії кремнійорганічного сполучного і мастики НЕОМІД-ТИТАН з термостійкими наповнювачами встановлено, що найбільш ефективно знижує термодеструкцію наповнення матриці  перлітом і  оксидом алюмінію. Ефективність обраних композицій за високої швидкості змінення температури оцінювали методом теплового удару. Встановлено, що на зразках на основі кремнійорганічного сполучного з наповнювачами не вдалося забезпечити необхідну термостійкість матеріалу; мастику НЕОМІД-ТИТАН можна використовувати у разі наповнення 2 % оксиду алюмінію; алюмосилікатне сполучне НС-1А — у разі наповнення 5 % оксиду алюмінію і 10 % муліту.
          Обрані матеріали було випробувано у струмені газодинамічного пальника. Результати  підтвердили необхідність армування матриці термостійкими тканинами для підвищення її міцності та ерозійної стійкості. Як термостійкі радіопрозорі армувальні тканинні наповнювачі використано термостійку кремнеземну тканину KT-11 і кремнеземну термостійку стрічку ЛКА-1200.
          Термоерозійні випробування армованих зразків у струмені газодинамічного пальника показали, що мінімальне лінійне винесення отримано на зразках з матрицею на основі мастики НЕОМІД-ТИТАН, армованих тканиною КТ-11 (зовнішній шар) і стрічкою ЛКА‑1200, що дозволяє використовувати зазначені матеріали для створення багатофункціонального покриття.
Ключові слова: багатофункціональне покриття, композиційний матеріал, матриця, наповнювач