Моделювання просторово-часових варіацій параметрів фізичних процесів в іоносферній плазмі над Україною на фазі максимуму 24-го циклу сонячної активності (2012–2015 рр.)

Колодяжний, ВВ, Ляшенко, МВ, Ємельянов, ЛЯ, Дзюбанов, ДА
Косм. наука технол. 2024, 30 ;(1):44-65
https://doi.org/10.15407/knit2024.01.044
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Об’єктом дослідження є фізичні процеси, що відбуваються в іоносферній плазмі. Предмет дослідження: просторово-часові залежності основних параметрів іоносферної плазми, отримані за допомогою радара некогерентного розсіяння. Методи дослідження охоплюють наземний радіофізичний метод некогерентного розсіяння радіохвиль, статистичний аналіз результатів спостереження та напівемпіричне моделювання параметрів динамічних і теплових процесів.
      Проведено моделювання та аналіз просторово-часових варіацій параметрів динамічних і теплових процесів в іоносфері на фазі максимуму 24-го циклу сонячної активності (2012–2015 рр.) з використанням експериментальних даних харківського радара некогерентного розсіяння. Для періодів рівнодень та сонцестоянь побудовано добові залежності параметрів процесів в іоносферній плазмі на висотах 210…450 км. Визначено значення спричинених амбіполярною дифузією швидкості перенесення плазми та густини потоку заряджених частинок, а також густини повного плазмового потоку. Розраховано значення енергії, яка надходить до електронного газу, густини потоку тепла, що переноситься електронами з плазмосфери до іоносфери, швидкості еквівалентного нейтрального вітру та меридіональної складової швидкості нейтрального вітру.
      Для розглянутих періодів виявлено, що ефекти варіацій космічної погоди та геомагнітної активності суттєво проявилися у варіаціях густини потоку плазми за рахунок амбіполярної дифузії, густини повного потоку плазми, а також енергії, яка підводиться до електрона за одиницю часу. Кількісні та якісні характеристики цих параметрів були типовими, але в деяких випадках істотно змінювалися (у 2…3 рази) навіть за незначним посиленням геомагнітної активності.
Ключові слова: іоносфера, динамічні та теплові процеси в іоносфері, моделювання іоносфери, радіофізичні методи дослідження геокосмосу, сонячна активність