Вибір орбіти космічної індустріальної платформи з розподіленими моулями електроенергетичної системи

1Алпатов, АП, Ван, Ч, Лу, Х, Лапханов, ЕО
1Інститут технічної механіки Національної академії наук України і Державного космічного агентства України, Дніпропетровськ
Косм. наука технол. 2024, 30 ;(4):01-01
Мова публікації: Англійська
Анотація: 
Космічна індустріалізація для освоєння нових ресурсів і середовищ існування є одним із перспективних напрямів сучасної аерокосмічної науки та техніки. Ключовою задачею є забезпечення промислової космічної платформи необхідною кількістю електроенергії. Одним із видів живлення таких модулів є використання розподілених систем, які складаються з угруповань космічних апаратів з безконтактною передачею електроенергії. Враховуючи це, постає проблема раціонального вибору орбіти для їх дислокації.
          Таким чином, у роботі запропоновано методику вибору орбіт космічної промислової платформи та модулів розподіленої електроенергетичної системи. Ця методологія включає проведення оцінок орбітального поступального, кутового і відносного руху для кожного енергетичного космічного апарата, що є вхідними даними для розробленого алгоритму оптимального вибору орбіт. Алгоритм оптимізації включає статистичну обробку та елементи методів градієнтного і координатного спуску, що дозволяє визначити найбільш значущий параметр який впливає на тривалість сеансу безконтактної передачі електроенергії. Застосовано математику кватерніонів для оцінки динаміки зміни програмних параметрів наведення антени космічного апарата передавача на ректену космічного апарата приймача, що дає змогу визначити вимоги для системи керування кутовим рухом космічних енергетичних апаратів.
            Використання запропонованої методології  дозволяє сформувати вимоги для вибору відповідних проєктних параметрів системи керування розподіленою енергетичною системою космічної індустріальної платформи, а також проводити комплексне проєктування на концептуальних етапах розробки.
Ключові слова: безконтактна передача електроенергії; вибір орбіти; кватерніон націлювання; оптимізація параметрів орбіти