Метод автоматичної побудови матриці похибок радіотелескопа РТ-32. Методика автоматичного оцінювання похибок наведення

Власенко, ВП, Мамарєв, ВМ, Ожінський, ВВ, Ульянов, ОМ, Захаренко, ВВ, Паламар, МІ, Чайковський, АВ, Фриз, СП
Косм. наука технол. 2021, 27 ;(6):053-064
https://doi.org/10.15407/knit2021.06.053
Мова публікації: Українська
Анотація: 
15 березня 2021 року фахівцями Національного центру управління випробувань космічних засобів та Радіоастрономічного інституту НАН України за допомогою вітчизняного радіотелескопа нового покоління РТ-32 (м. Золочів Львівської області) проведено спостереження та успішне реєстрування позагалактичного випромінювання радіогалактики 3С84 (Персей-А), мазерів з галактичної молекулярної хмари W3, радіовипромінювання метанольного мазера з галактичного радіоджерела G188.946+0.886. Ці дослідження виконано з метою підготовки до виконання спільного українсько-латвійського радіоастрономічного проєкту.
          Результати проведених спостережень підтвердили світовий рівень характеристик радіотелескопа РТ-32, ефективність первинної матриці похибок та виявили ряд недоліків у функціонуванні системи наведення. Зокрема, первинна матриця наведення має недостатню дискретність, містила помилки першого та другого роду.
          Описується метод автоматичної побудови матриці похибок радіотелескопа за даними радіометричного приймача та приймачів-реєстраторів. Метод побудови матриці похибок забезпечує автоматичну обробку отриманих радіометричних даних. Наведено результати верифікації розробленого методу з використанням еталонних радіоджерел різного типу та отримані з її використанням елементи матриці похибок наведення за кутом місця та азимутом. Впровадження в систему керування радіотелескопом отриманих результатів дозволило підвищити точність наведення радіотелескопа РТ-32.
Ключові слова: антенна система, матриця похибок наведення, радіоджерела, радіотелескоп